zondag 1 februari 2009

UK: 2,5 miljard pond voor de Ecomobiel


De Britse overheid stelt 2,5 miljard pond beschikbaar voor de ontwikkeling van schone, duurzame auto's. Het geld moet de auto-industrie (lokale autoproducenten en toeleveranciers) helpen om de economische crisis te overleven.
Volgens de Financial Times stelt de Britse staatssecretaris van Economische Zaken, Peter Mandelson, dat de Britse autobouwers gezamenlijk moeten handelen om nieuwe, duurzame auto’s te ontwikkelen en zo de tijden van crisis te overleven.
In eerste instantie kunnen de autofabrikanten de overheidslening gebruiken om fabrieken te renoveren en schonere, duurzame machines aan te schaffen. Het geld kan bovendien worden gebruikt om nieuwe duurzame technologieën te ontwikkelen en efficiënter te werk te gaan.
Is de crisis toch nog ergens goed voor...

maandag 19 januari 2009

Moderne diesel even 'schoon' als aardgas

Een aardgasauto stoot evenveel CO2 en bijna evenveel fijnstof uit als een moderne dieselauto. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.

TNO vergeleek op verzoek van het tv-programma Nieuwslicht drie auto’s, een dieselauto, een aardgasauto en een benzineauto met elkaar. De overheid stimuleert het rijden op aardgas, onder meer met subsidies en lagere wegenbelasting voor mensen die beslissen over te stappen op een aardgasauto, omdat aardgas schoner zou zijn dan benzine en diesel.
Volgens TNO worden met verbeterde diesel en benzine op termijn soortgelijke resultaten behaald als met auto’s die rijden op aardgas.


Bron: ad.nl

Belgische bus rijdt op frituurvet

Dat een ecomobiel niet alleen van toepassing is op personenauto's bewijzen onze zuiderburen. In de omgeving van de Belgische Hasselt rijdt sinds kort een bus die rijdt op frituurvet, gemaakt uit ingezameld frituurvet.

De stichting Valorfrit is in de regio een actie gestart om gezinnen te bewegen meer oud frituurvet in te leveren voor hergebruik. Ze krijgen voor elke liter vet een kortingsbon voor nieuw vet.

Het vetreft hier een proef van vervoersbedrijf "De Lijn" en de Vlaams minister van verkeer Van Brempt. Deze zogenaamde Oliespoorbus verbruikt brandstof die voor 10% bestaat uit afgewerkt frituurvet van de gezinnen.

Audi werkt aan "groene" modellen

Ook Audi neemt de ecomobiel serieus en gaat er serieus werk van maken. Onder de naam E-line werkt Audi momenteel aan een serie "groene modellen" die in de komende jaren gepresenteerd gaan worden.

Het interessantste model vind ik persoonlijk de E1. Dit model is vergelijkbaar met de volkswagen polo. Voor de E1 worden kleine benzine- en dieselmotoren verwacht, maar ook een volledig elektrische aandrijving.

De Audi E2 wordt een sportieve roadster, afgeleid van de onlangs gepresenteerde Volkswagen BlueSport Concept. Om dit model een meer Audi-look en feel te geven zal het uiterlijk wat worden aangepast. Een elektrische aandrijving is voor dit model niet gepland.

Verder zal de serie uitgebreid gaan worden met de modellen E3 t/m E5 al zal het accent voor die laatst genoemde modellen meer liggen op brandstofbesparing en het gebruik van licht metalen.

vrijdag 16 januari 2009

Biogas, of groen gas, kan gebruikt worden om het huis te verwarmen, maar ook om op te rijden.

‘Grote toekomst voor rijden op afval'

GRONINGEN - Overheden, bedrijfsleven en wetenschappers proberen gezamenlijk het gebruik van biogas en de ecomobiel een duwtje in de rug te geven.

Zo komt Gasunie medio dit jaar met een nationaal certificeringsysteem voor biogas zodat duidelijk moet worden wanneer aardgas op milieuvriendelijke wijze opgewekt is. Dat bleek vrijdag op het symposium Mobiliteit en Duurzaamheid.
De bijeenkomst was georganiseerd door de provincies Groningen en Friesland, de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, Gasunie en een aantal andere bedrijven.

Mengsel

Voor het certificaat gaat deels hetzelfde op als voor groene stroom. Als iemand biogas tankt, koopt die een mengsel. ''Maar hier geldt wel hoe meer vraag hoe meer aanbod'', lichtte een woordvoerder toe.
Het gas wordt opgewekt door de vergisting van gft-afval bij de vuilverwerking in Wijster. ''Het spreekt mensen aan om op afval te rijden en het stinkt niet.''

Voertuigen

Biogas is geschikt voor alle voertuigen die nu ook al op gas rijden en zou voor minstens 70 procent minder CO2-uitstoot zorgen dan aardgas.
Op de bijeenkomst in Groningen werd ook bekendgemaakt dat het aantal aardgas-vulpunten dit jaar nog toeneemt van vijftien naar 55.
Ook gaat Gasunie binnenkort proberen om biogas door het gasnet te transporteren.

Bron: nu.nl

donderdag 15 januari 2009

Seat Leon Twin Drive Ecomotive project


Dat is een hele mond vol, maar dit is dan ook niet zomaar een Leon, dit is een hele groene Leon. Oftewel, Seat doet ook een duit in het ecologische zakje. Het “Seat Leon Twin Drive Ecomotive project” is tot nu toe slechts een prototype voor een 100% elektrische auto die Seat in 2014 gereed wil hebben. In deze eerste concept kan je in de stad maximaal 50 kilometer rijden op elektriciteit en buiten de stad kan je dan verder rijden met behulp van een traditionele verbrandingsmotor.
Specificaties zijn zo goed als afwezig dus de techniek freaks moeten we helaas teleurstellen. Wij zullen u op de hoogte van Ecomobiel nieuws van Seat.

Bron: Autoblog.nl

woensdag 14 januari 2009

De ecomobiel is...

De ecomobiel is de opvolger en vervanger van vervoermiddelen welke worden aangedreven door ecologisch schadelijke brandstoffen. De ecomobiel wordt aangedreven door motoren die van energie worden voorzien door ecologisch verantwoorde energievormen. Motoren welke worden aangedreven door zonnepanelen, gelaccu, biodiesel, windenergie, waterstof, knalgas, bio-ethanol en vele andere vormen van brandstof en/of energie-aanvoer welke geen schadelijke gevolgen voor milieu en samenleving hebben, worden momenteel getest en reeds in diverse ecomobielen doorgevoerd.

De ecomobiel is de laatste jaren in trek bij de milieubewuste en duurzaamheid bevorderende mensheid. In België hebben reeds een viertal ecomobiel-beurzen plaatsgevonden en in Nederland zal in de zomer van 2009 de eerste beurs ecomobiel.nl worden gepresenteerd. Een beurs die de ecomobiel-bedenkers, ecomobiel-makers, ecomobiel-leveranciers en ecomobiel-kopers en rijders bij elkaar brengt.

bron: wikipedia

dinsdag 13 januari 2009

Nieuwe Toyota Prius onthuld

De Amerikaanse fabrikanten zullen zich nog wel eens voor het hoofd slaan dat ze niet eerder zijn meegegaan met de hybride-hype. Waar zij nu hun eerste stapjes zetten op dit gebied, komt Toyota al met de derde generatie Prius. De eerste was er al in 1997.
De nieuwe Prius wordt aangedreven door een 1,8-liter motor met 98 pk, een wat groter aggregaat dan voorheen. Gecombineerd met de elektromotoren claimt Toyota een verbruik van 4,7 liter per 100 km en is het totale vermogen 136 pk. De Prius zoals die nu te koop is, kan maximaal 110 pk leveren.

De nieuwe Prius sprint in 9,8 seconden van 0 naar 100 km/u. Dit betreft de Amerikaanse versie. De Europese specificaties kunnen afwijken. Toyota heeft er veel aan gedaan om de Prius wat lichter te maken. Onder meer de motorkap en de achterklep zijn van aluminium. De elektro- en benzinemotor en het differentieel zijn samen kleiner en twintig procent lichter dan in de Prius II.

Toyota belooft dat de nieuwe Prius stiller en ruimer is. Volgens Toyota is het Hybrid Synergy Drive-systeem voor het nieuwe model voor negentig procent opnieuw ontworpen. De auto kan maximaal anderhalve kilometer op pure elektrokracht rijden. Verder heeft de Prius III een Power Mode en een Eco Mode die de auto respectievelijk een wat sportiever of nog groener karakter geven. De Eco-indicator bemoeit zich met hoe zuinig de bestuurder rijdt.

De nieuwe Prius is 4,46 meter lang, 1,75 meter breed en 1,49 meter hoog. Het huidige model een centimeter korter en twee centimeter smaller. De airco en de verwarming werken puur op de accu. Het is op een afstand bedienbaar en dus kunnen Prius-eigenaren met hun afstandbediening het interieur van de auto alvast voorverwarmen. Bijzonder is ook de Touch Tracer. Die laat op het dashboard het icoon zien van de knop op het stuur waar de bestuurder dat moment op drukt. Een ander bijzonder accessoire is het ’moon roof’ met zonnepanelen.

De Prius trapt af in Amerika en rond de zomer wordt de ecomobiel in Europa verwacht.

zondag 11 januari 2009

Jeep Patroit EV: het licht brandt nog

Het licht brandt nog bij het noodlijdende Chrysler-concern. Voor de autoshow in Detroit is deze Jeep Patriot Electric Vehicle ontwikkeld. Dat is een nieuw lid van de inmiddels flink uitdijende EV-familie van het Chrysler concern.
Chrysler ziet in elektrische auto’s de toekomst. Het nieuwste bewijs daarvan is deze Jeep Patriot EV. Die kan veertig mijl afleggen op alleen elektrokracht. Daarvoor zorgt een lithium ion-accu. Daarna springt een kleine verbrandingsmotor bij die actieradius tot 400 mijl kan verhogen. Daarmee gebruikt hij het zelfde principe als de Chevrolet Volt.
Uiteindelijk heeft de Patriot met al zijn techniek 150 kW aan kracht aan boord; daarvan is 45 kW altijd afkomstig uit de elektromotor. Jeep claimt voor de Patriot een sprinttijd van 0 naar 100 km/u in ongeveer 8 seconden.
De Patriot is een nieuwe loot aan de stam van de familie elektrische auto’s die het Chrysler concern de afgelopen tijd in rap tempo heeft gepresenteerd. Eerder kwamen we al eens een elektrische Jeep Wrangler en Chrysler Voyager tegen. Ook is er de Dodge EV. Dat is en vreemde eend in de bijt, want het is niet meer dan een van Dodge-logo’s voorziene Lotus Europa. Drie keer raden dus, waar Chrysler zijn elektro-knowhow vandaan haalt.

zaterdag 10 januari 2009

Rotterdam krijgt een hybride vuilniswagen

Het Rotterdamse recyclebedrijf Roteb neemt in het najaar van 2009 een hybride-vuilniswagen van Volvo in gebruik. Met deze hybride-vuilniswagen beschikt Nederlands grootste havenstad net als Londen en Parijs over een truck met hybride-aandrijving.

Volgens Jan Schouten, account manager bij Volvo trucks Nederland, is het positief dat Roteb als eerste Nederlandse recyclebedrijf de voordelen van hybride-techniek benut. De hybride-vuilniswagen is gebaseerd op het Volvo FE-model dat door de Geesink Norba groep is voorzien van een elektromotor en een lithiumion-accupakket. Deze techniek moet de 350 pk sterke dieselmotor assisteren tijdens het optrekken en accelereren. Zodra de vuilnisauto sneller rijdt dan 20 km/uur slaat de elektromotor af en als er wordt gestopt om vuilnis op te laden, schakelt de dieselmotor automatisch uit om brandstof te besparen en de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen en CO2 te verminderen.

De lithiumion-accu’s worden ‘s nachts opgeladen via het lichtnet wat volgens Geesink een brandstofbesparing tot 15 % oplevert. Bovendien wordt de energie die vrijkomt tijdens het remmen opgeslagen in de accu’s. Door deze hybride-technologie is de Volvo FE Hybrid naar verwachting 15 à 20 % zuiniger dan een gewone vuilnisauto. Omdat de accu’s volledig recyclebaar zijn, en de vuilniswagen zo goed als geruisloos door de Rotterdamse binnenstad leidt, is deze vuilnisauto op en top milieuvriendelijk.

Schone auto's krijgen sneller parkeervergunning

Bezitters van schone auto's moeten in delen van Amsterdam sneller een parkeervergunning krijgen dan eigenaren van vervuilende voertuigen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten, maakte een woordvoerder woensdag bekend.

Het gaat om een proef in de stadsdelen De Baarsjes en Westerpark. De maatregel moet op 1 april ingaan en zes maanden duren. Mogelijk komt er daarna in de hele stad een soortgelijke regeling.

Volgens de criteria waar Amsterdam momenteel van uitgaat, zijn er vijftien autotypen die het stempel 'milieuvriendelijk' krijgen. Daaronder zijn hybride voertuigen. Grote, zware bakken als Hummers en SUV's zullen dat predicaat zeker niet ontvangen. Amsterdammers kunnen de komende tijd overigens nog hun mening over de 'milieuparkeervergunning' geven.

De proef is onderdeel van het actieplan Voorrang voor een Gezonde Stad, dat de luchtkwaliteit in Amsterdam moet verbeteren. Een ander punt uit dat programma is het voornemen om vervuilende personenauto's mogelijk uit de binnenstad te weren.

Een woordvoerder van RAI Vereniging en BOVAG toonde zich verbaasd en noemde de plannen „een grote vergissing”. „Bij het stempel 'milieuvriendelijk' gaat het om de zuinigste auto's. Dat stempel zegt iets over de uitstoot van CO2, maar niet over bijvoorbeeld de uitstoot van fijn stof of stikstofoxiden. Op deze manier zuinige auto's voorrang geven heeft helemaal geen directe invloed op de luchtkwaliteit, want CO2 heeft daar geen directe invloed op.”

De woordvoerder noemt het idee achter de plannen niet slecht, „maar dan moet je wel de juiste criteria hanteren”. Zo zou de gemeente bijvoorbeeld beter kunnen kijken naar de euronormen waaraan nieuwe auto's moeten voldoen.

Bron: Telegraaf.nl

zaterdag 3 januari 2009

Eliica zoekt sponsor voor productie achtwieler

In 2003 zagen we al de door de Japanner Hiroshi Shimizu ontwikkelde Eliica met elektromotoren in alle acht zijn wielen. Nu zoekt hij sponsors om de auto in serieproductie te nemen.

Hiroshi Schimizu timmert al twintig jaar aan de weg met elektrische auto’s. In 2003 kwam hij met deze Eliica (Electric Lithium-Ion Car). Daarvan bestaan inmiddels twee prototypes. De achtwieler heeft achter al zijn wielen een elektromotor van elk 80 pk. Hij wordt aangedreven door lithium ion-batterijen. Met die techniek haalt hij 370 km/u, gaat hij in minder dan vier seconden van 0 naar 100 km/u en heeft hij een actieradius van 320 kilometer.

Het team van Dr. Shimizo is op zoek naar sponsors om tweehonderd van deze achtwielers te gaan bouwen. De prijs van een Eliica wordt zo’n 30 miljoen yen; dat staat gelijk aan zo’n 2,3 miljoen euro. Er wordt vooral gehoopt op de interesse van de Japanse overheid, nu de ontwikkeling van elektrische auto’s zo in de schijnwerpers staat. Ook willen de mensen achter Eliica het geld aanwenden om een snelheidsrecord neer te zetten: de auto moet 400 km/u halen.

Bron: autoweek.nl

Amerikanen keren zich ook af van 'groene' auto's

TORONTO - Een paar maanden geleden leken milieuvriendelijke hybride auto's nog de toekomst van de Amerikaanse auto-industrie te zijn.

Maar met de dalende olieprijs stortte de verkoop van de 'groene' voertuigen ook hard in, zo meldde vrijdag de krant The Financial Times
De autoverkopen zijn de afgelopen maanden sowieso sterk gekelderd. Maar hybride auto's, die duurder zijn in de aanschaf, werden nog minder afgenomen.

In november daalden de verkopen van deze voertuigen die deels door een elektromotor worden aangedreven, in de VS met 53 procent ten opzichte van november 2007. In totaal vielen de autoverkopen met 37 procent.

Olieprijs

De daling gaat gelijk op met de olieprijs. Die kelderde de afgelopen maanden van een record van circa 147 dollar per vat in juli naar iets boven de 41 dollar nu.
Hoe lager de benzineprijs, hoe langer het voor de consument duurt om de extra kosten die aan de aanschaf van een milieuvriendelijke auto zitten er uit te krijgen, aldus de krant.
Wie een half jaar geleden een hybride auto kocht, was na drie en een half jaar uit de kosten. Nu duurt het acht jaar voordat de duurdere aanschafprijs (die tussen 2100 en 3500 euro hoger ligt) er uit is.

Tegenvaller

De ontwikkeling is een nieuwe forse tegenvaller voor autoproducenten, die juist bezig zijn zwaar te investeren in de verdere ontwikkeling en productie van hybride auto's.
De Amerikaanse autoindustrie heeft van de overheid recent leningen gekregen die geoormerkt zijn voor de ontwikkeling van milieuvriendelijke technologieën.

Bezine-accijns

Volgens de Financial Times is de top van de Amerikaanse autofabrikanten inmiddels voorstander van het invoeren van een benzine-accijns, om de Amerikanen op deze manier te dwingen zuiniger met brandstof om te gaan. Een idee dat tot nu toe volledig taboe was in de autosector.

Bron: nu.nl

vrijdag 2 januari 2009

Krijgt GM zijn nieuwe Chevy Volt tijdig klaar?

Nog nooit was het tijdig klaar krijgen van een nieuwe ontwikkeling zo belangrijk voor het overleven van een automerk als dat het geval is met de Chevy Volt: GM's hybride wagen, die over 2 jaar klaar moet zijn. Zoals kan verwacht worden is de meest kritische component de batterij. Het is een Lithium-ion batterij van een totaal ander type dan deze die voor huishoudtoestellen en laptops gebruikt wordt. De grootste uitdaging is dat de batterij 10 jaar of 240.000 km moet kunnen meegaan zonder dat één van de 250 cellen het begeeft.

Dan is er nog alle elektronica die moet geïntegreerd worden om het maximum uit de wagen en de batterij te halen. Weber, de manager voor de Chevy Volt ontwikkeling, maakt de vergelijking met de ontwikkeling van de draagbare telefoon: in de eerste dagen paste hij nauwelijks in een koffer, daarna werd hij nog zo groot als een baksteen en nu kan je hem verbergen in de palm van je hand. Een gelijkaardig proces moet hij nu binnen de 2 jaar klaren.

Anders dan andere hybride wagens zal de Chevy Volt een zuiver elektrische autonomie hebben van 65 km. Voor langere afstanden valt een verbrandingsmotor in die de batterij oplaadt. Gezien de meeste mensen minder dan 65km per dag rijden zal voor hen de verbrandingsmotor bijna nooit invallen en zal er nooit moeten getankt worden. Het opladen gebeurt thuis gedurende de nacht.

Bron: express.be

Toyota werkt aan door zonne-energie aangedreven auto

Toyota zou in het geheim werken aan de ontwikkeling van een geheel door zonne-energie aangedreven auto. Het zou echter nog jaren gaan duren voordat het voertuig rijp is voor een marktintroductie.

De vermeende plannen van Toyota voor een groene auto worden uit de doeken gedaan door de Japanse zakenkrant The Nikkei. De accu's in de elektrische auto zouden in eerste instantie slechts gedeeltelijk worden opgeladen met behulp van zonnecellen die op het dak zijn bevestigd. De overige energie zou gewonnen moeten worden uit zonnepanelen die op de daken van huizen zijn bevestigd. In een later model zou de groene auto met behulp van panelen op het dak in zijn eigen energiebehoefte moeten kunnen voorzien.

De plannen voor het toepassen van fotovoltaïsche cellen in voertuigen van Toyota zijn niet nieuw. Eerder werd bekend dat het concern werkt aan een nieuwe versie van zijn hybride Prius, waarbij de stroomvoorziening voor de airco verzorgd moet worden door een zonnepaneel.

Ondanks dat Toyota voor de eerste maal in zijn zeventigjarige bestaan over het gebroken boekjaar 2008-2009 een verlies heeft moeten noteren, zal het Japanse automobielconcern naar eigen zeggen niet gaan snijden in de kosten voor reseach & development. Daarnaast wil Toyota zijn productiefaciliteiten vergroenen. Zo heeft het bedrijf op de daken van zijn fabrieken in de Japanse stad Tsutsumi zonnecellen geplaatst. Deze panelen, met een totale oppervlakte van zestig tennisbanen, kunnen een hoeveelheid energie genereren die door vijfhonderd huishoudens zou kunnen worden verbruikt. Daarnaast hoopt Toyota te profiteren van ingekochte kennis van partner Panasonic, die onlangs de overname aankondigde van het in zonne-energie gespecialiseerde Sanyo Electric.

Bron: Tweakers.net