Grootschalige windenergie op de Noordzee lijkt een flinke stap verder, zo meldt de Volkskrant vandaag. Want uit delen van het Waterplan waaruit het dagblad citeert blijkt dat in het Nederlandse deel van de Noordzee vier gebieden zijn aangewezen voor de bouw van nieuwe windmolenparken. De gebieden, met een totale oppervlak van duizenden vierkante kilometers, moeten in 2020 plaats bieden aan naar schatting 1.500 tot 2.000 windmolens.
In twee van de gebieden zullen hoe dan ook windmolens komen. Deze liggen enkele tientallen kilometers uit de kust voor het eiland Walcheren (Zeeland) en IJmuiden. Daarnaast schetst het rapport de contouren van twee ‘zoekgebieden’, waarin plekken voor windmolens moeten worden gevonden. Daarbij moet rekening worden gehouden met de scheepvaart, visserij, olie- en gaswinning, natuur, zandwinning en defensie.
Binnen de vier gebieden wordt zo’n 1.000 vierkante kilometer gereserveerd voor windmolenparken. Het kabinet wil er voor 2020 molens plaatsen voor rond 6.000 MW, het equivalent van zes grote kolencentrales. Met 450 MW daarvan moet nog deze kabinetsperiode worden begonnen. Nu staan er twee Nederlandse parken in de Noordzee. 96 molens leveren er samen 228 MW.
‘Dit is een stap in de goede richting’, zegt Gijs van Kuik, wetenschappelijk directeur van Duwind, het windenergieinstituut van de Technische Universiteit Delft, in de Volkskrant. ‘Als dit doorgaat, dan plaatst Nederland zich met Duitsland en Spanje in de Europese voorhoede als het gaat om windenergie.’
Uit het artikel blijkt niet hoe de opwekte windenergie aangeland wordt. Eerder pleitte een meerderheid van de Tweede Kamer al voor de ontwikkeling van een stopcontact op zee. Daarmee wordt de aanlanding, die in Nederland op het bordje van de ontwikkelaar ligt, veel minder duur en worden projecten sneller rendabel. Volgende week vrijdag bespreekt het kabinet dit document.
Bron: de Volkskrant
Een nieuw businessmodel
-
Geert Vermeer, voorzitter van Bovag Autodealers wil een taskforce opzetten
waarin ideeën worden gegenereerd om de crisis het hoofd te bieden. Hierin
moete...