donderdag 18 december 2008

Proef met oxyfueltechniek Vattenfall geslaagd

De techniek om via oxyfuel brandstoffen om te zetten in energie en de vrijkomende zuivere CO2 af te vangen, werkt. Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall voert momenteel in Duitsland een proef uit en daaruit blijkt dat in 2030 de kosten voor afvang, transport en opslag van CO2 beperkt moeten kunnen zijn tot €20 per ton vermeden CO2. Vattenfall wil nu in 2015 de proef opschalen van nu 30 MW naar een 250 MW-centrale.

De pilotfabriek in Schwarze Pumpe (30MW) met een investeringniveau van 100 miljoen euro (60 miljoen voor installaties, 40 miljoen voor onderzoeksprogramma) wordt internationaal met grote belangstelling gevolgd. Niet alleen door individuele bedrijven maar ook door beleidmakers van de EU in Brussel.
De eerste resultaten van Vattenfall laten zien dat 95% van de CO2 met oxyfueltechniek wordt afgevangen en een zuiverheid van 98% heeft. Het bedrijf veronderstelt dat verschillende processen een eigen optimale CCS-route zullen hebben, maar dat zeker voor energiecentrales op kolen oxyfuel de meeste pluspunten heeft. Zo zijn de emissies aan fijn stof, NOx en SO2 te verwaarlozen. Ook voor bestaande retrofit-energiecentrales lijkt de oxyfueltechniek interessant.

Voor oxyfueltechnologie zijn grote hoeveelheden zuurstof nodig. De productie hiervan vereist grote hoeveelheden koude. Het energieverlies voor een oxyfuelcentrale is nu 9% voor de productie van zuurstof. Voor de hand ligt dan een combinatie van een oxyfuelinstallatie bij de nieuw aan te leggen LNG-terminals. Daar komt koud, vloeibaar gas(-162OC) aan. Om LNG gasvormig te maken, moet de koude afgevangen worden. En dat maakt het juist interessant voor partijen die met oxyfueltechnologie energie opwekken. Door die twee partijen aan elkaar te koppelen, ontstaat een groot synergie – en dus kostenvoordeel. In Nederland liggen daarvoor kansen in het Rijnmond-gebied en de Tweede Maasvlakte, aangezien deze bedrijven zijn gesitueerd of gepland kunnen worden.

De CO2 die in energiecentrales ontstaat, is met oxyfueltechniek makkelijk (95%) en relatief goedkoop af te vangen. Ter vergelijking: bij conventionele energiecentrales bestaan de rookgassen voor 6 tot 12% uit CO2 en er zijn voor CO2-afvang grote, dure scheidingsinstallaties nodig. De voorlopige conclusie van het demonstratieproject bij Vattenfall is dat CO2-afvang na verbranding met oxyfueltechnologie, inclusief de kosten voor productie van zuurstof, efficiënter en goedkoper is dan bij conventionele centrales. Vattenfall wil dan ook in Janschwalde in 2015 een 250 MW-democentrale neerzetten. Vijf jaar later moet een eerste commerciële centrale van 1000 MW in gebruik worden genomen.

Bron: CE Delft/DeltaLinqs Energy Forum

Geen opmerkingen: