donderdag 18 december 2008

Rond wonen in ‘energienulhut’

Leven in een panoramische, ronde ruimte van 300 vierkante meter, zonder energiekosten. Dit concept van staal en glas is bedacht door Kees de Kraker en Willy Brinksma, zo meldt Cobouw. Almere, Joure, Leeuwarden en Sneek tonen al concrete belangstelling in de demontabele ‘energienulhut’.

Vier jaar geleden kropen de levenspartners achter de tekentafel om hun droomhuis te ontwerpen. Hun ideale onderkomen bleek een iglo. “We hadden onvrede over de kubistische bouw, waren de repeterende blokken en voorgeschotelde kamerverdeling zat”, legt Brinksma uit.

De iglo kreeg vorm. Fabrikanten en leveranciers werden enthousiaster en begonnen mee te denken. Ook onder gemeenten nam de interesse toe. “Toen we merkten dat er behoefte was aan deze woning, startten we een eigen bedrijf, Intact Ecodesign.”
Duidelijk mag zijn dat de eco-iglo niet uit sneeuwblokken bestaat. Het geraamte van de halve koepel is opgebouwd uit zestien koudgebogen stalen prefab beams die samenkomen bij een bordes, met daarop een warmteterugwininstallatie. Elke spant is voorzien van stopcontacten en de nodige lucht-, data- en elektraleidingen. De eerste verdieping rust op een stalen kolom die plaatsbiedt aan het toilet, een technische ruimte en een ingang naar de kelder. De kelder bevindt zich in het drijflichaam dat is gemaakt is van eps en staalvezelbeton. Mede daardoor is het geschikt voor in het water en op land.

Energiehuishouding is een belangrijk onderdeel in de ‘CO2-loze’ glashut waarin elke minuut 1500 kuub verse lucht stroomt. Aardwarmte en zonnecellen leveren meer energie dan het huishouden behoeft. Zorgen over de vele vierkante meters glas heeft de bewoner niet. De iglo beschikt namelijk over een raamwasinstallatie die water aftapt van een grijswatersysteem. Een goot in de tegelvloer van het drijfelement vangt regenwater op dat na behandeling ook kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld de toilet en de vaatwasser.

De portemonnee moet wel getrokken worden want het huis moet tussen de 6 en 7 ton euro kosten.

Bron: Cobouw

Geen opmerkingen: