donderdag 18 december 2008

TU Delft en RWE doen samen onderzoek naar ‘farshore’ windparken

RWE Nederland en de Technische Universiteit Delft gaan samenwerken om praktijkervaring op te doen in een demonstratiewindpark ver op de Noordzee voor de Nederlandse kust. Hiervoor hebben zij vandaag een intentieverklaring getekend.

In vier tot zes jaar wordt kennis en ervaring opgedaan in innovatieve technieken en onderhoudsconcepten. Hiermee kunnen zij een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse plannen om 6000 MW offshore windenergie in 2020 te realiseren. Alleen ver op de Noordzee is ruimte voor grootschalige windparken. Maar ‘farshore’ (ver op zee) ervaring is wereldwijd beperkt en per locatie zijn de klimaatomstandigheden verschillend.

Het kabinet presenteert deze week voor het eerst de daarvoor aangewezen ‘windwingebieden’. Deze gebieden hebben als voordeel dat windparken hier de minste milieu-effecten hebben en amper hinderlijk zijn voor andere zeegebruikers.

Wereldwijd is de kennis van en ervaring met ‘farshore’ beperkt. Daarnaast zijn de klimaatomstandigheden per gebied verschillend. RWE Nederland en de TU Delft gaan onderzoek doen naar innovatieve funderingstechnieken, toegang, logistiek en transport voor installatie, operatie en onderhoud en naar zogeffecten.

Zo wordt ervaring opgedaan met een betonnen voet voor de fundering van windmolens in plaats van stalen palen. Ook is het de vraag of ver op zee het onderhoud beter met helikopters, boten of via tijdelijk bemande onderhoudsplatforms moet plaatsvinden. Alle onderwerpen zijn vastgelegd in een intentieverklaring, die beide organisaties vandaag hebben getekend. “Het gezamenlijke onderzoek kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verhogen van de betrouwbaarheid van grootschalige windparken en een verlaging van de kosten”, aldus Sjoerd Sieburgh, Director Development RWE Benelux.

RWE heeft zelf plannen voor meerdere windparken in de Noordzee voor de Nederlandse kust met een totale capaciteit van 2000 MW. Niet eerder zijn parken van deze grootte gebouwd in een waterdiepte van 20-30 meter en zo ver op zee. Windenergie-instituut DUWIND van de TU Delft heeft een specifiek offshore onderzoeksprogramma opgezet voor de periode 2009 – 2013. “Praktijkervaring om theorieën en technologieën te testen is hierin cruciaal”, volgens wetenschappelijk directeur Gijs van Kuik.

Bron: RWE

Geen opmerkingen: